Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΥ

Ήταν Κυριακή 31 Μάη 1964 όταν ο Απόλλωνας Σερρών και ο Ηρακλής Σερρών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας έναν σύλλογο που έμελλε να γράψει τη δική του μεγάλη Ιστορία στα ελληνικά γήπεδα: τον Μ.Γ.Σ.  ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ. Οι δύο σερραϊκές ομάδες, μετά από πολύμηνες συνελεύσεις των δύο συλλόγων, συμφώνησαν σε όλα και προχώρησα στην ίδρυση ενός νέου συλλόγου για το καλό του σερρα'ι'κού ποδοσφαίρου κύρια, του σερραϊκού αθλητισμού και του πολιτισμού γενικότερα. Πρώτος πρόεδρος του ΜΓΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ήταν ο Ευάγγελος Χατζηαθανασιάδης, με επίτιμο πρόεδρο τον Άγγελο Αγγελούση και αντιπρόεδρο τον Θόδωρο Αθανασιάδη

Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχτηκαν το κόκκινο και το άσπρο τα οποία συμβόλιζαν την μεγάλη δύναμη που προέκυπτε από αυτήν την ιστορική συγχώνευση. Ως σήμα επιλέχθηκε ο Λέων της Αμφίπολης που έδειχνε την δύναμη και τις πολεμικές αρετές των Σερραίων.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '60

Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ συμμετείχε για πρώτη φορά στα εθνικά πρωταθλήματα την αγωνιστική περίοδο 1964-65.Τότε, έπαιξε στην Β' Εθνική Κατηγορία αφού τόσο ο Απόλλωνας, όσο και ο Ηρακλής αγωνίζονταν σε αυτήν την κατηγορία την προηγούμενη σεζόν. Η δυναμική του νεοσύστατου συλλόγου ήταν τεράστια και έτσι ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ κέρδισε αμέσως την άνοδο του στην Α' Εθνική Κατηγορία, τερματίζοντας πρώτος και με διαφορά 11 βαθμών από την δεύτερη ΜΕΝΤ.

Το πιο αλησμόνητο γεγονός εκείνης της πρώτης σεζόν, όμως, δεν ήταν η άνοδος αλλά το ιστορικό φιλικό εναντίον της Λοκομοτίβ Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ). Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε τον πρώτο διεθνή αγώνα των ''λιονταριών'' και η θετική του έκβαση είχε ως αποτέλεσμα να μείνει για πάντα στην ιστορία, αφού αυτή η νίκη αναφέρεται ακόμα και σήμερα στον επί σειρά ετών ύμνο του συλλόγου.

Στις 27 Ιανουαρίου 1965, ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ του Γεωργιάδη υποδέχτηκε την Λοκομοτίβ και την κέρδισε με σκορ 1-0 (Φραγκόπουλος 4') μπροστά στα μάτια 15.000 σερραίων φιλάθλων. Για την ομάδα μας αγωνίστηκαν οι: Βλαχόπουλος, Κασάπης, Στοϊμένος, Χατζηπανταζής, Τσακίρης, Κιοσέογλου, Ζαπάρας (Ασβεστάς), Μπιτζίδης, Φραγκόπουλος, Καλαποδάς, Ηλιάδης.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1965-66) η αγαπημένη μας ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική κατηγορία, κερδίζοντας την παραμονή της (14η θέση). Μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει εντός έδρας και τους δύο ''δικεφάλους'' (2-0 την ΑΕΚ, 2-1 τον ΠΑΟΚ).

Βέβαια, στην ιστορία έχει μείνει και ο εκτός έδρας αγώνας κόντρα στον Ολυμπιακό (προτελευταία αγωνιστική) στις 5 Ιουνίου 1966. Οι Πειραιώτες ήθελαν μόνο νίκη κόντρα στον σκληροτράχηλο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ για να κερδίσουν το πρωτάθλημα. Και αφού έφτασαν στην κόλαση (1-1 μέχρι το 92'), κέρδισαν τελικά με 2-1 και εν τέλει πανηγύρισαν τον τίτλο. Το γκολ για την ομάδα μας είχε πετύχει ο Γιώργος Μπιτζίδης στο 19'. Εκείνη η εμφάνιση των ''λιονταριών'' απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής.

Αυτή είναι και η πρώτη από τις έξι στη σειρά σεζόν στις οποίες ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ θα ''βρυχάται'' στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας, δείχνοντας ότι θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες δυνάμεις του επαρχιακού ποδοσφαίρου στο μέλλον. Την επόμενη περίοδο (1966-67) τα ''λιοντάρια'' θα κερδίσουν τον ΠΑΟ με 2-0 στις Σέρρες, προειδοποιώντας τον για το τι θα ακολουθούσε ένα χρόνο αργότερα. Στις 26 Μάη 1968, οι σερραίοι αντιμετωπίζουν το ''τριφύλλι'' στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και καταφέρνουν να επικρατήσουν με 0-1, πετυχαίνοντας ακόμα μία νίκη τεράστιας σημασίας απέναντι στην ομάδα του Μίμη Δομάζου. Παρόλα αυτά, η ομάδα δεν καταφέρνει παρά μόνο να τερματίσει στην 14η θέση της βαθμολογίας την σεζόν 1967-68.

Την σεζόν 1968-69 ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ τερματίζει 10ος νικώντας τον Άρη (2-0) και την ΑΕΚ (1-0) στις Σέρρες,αλλά θα μείνει αξέχαστη η συντριβή με 7-0 από τον ''πληγωμένο'' Παναθηνα'ι'κό, ο οποίος με αυτήν την νίκη πήρε πίσω το αίμα του για την εντός έδρας ήττα του περασμένου Μα'ί'ου.

Η επόμενη περίοδος (1969-70) είναι ακόμα καλύτερη για την ομάδα μας η οποία ''σκαρφάλωσε'' στην 8η θέση της βαθμολογίας. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε βαριά ήττα στις Σέρρες (3-0), αλλά αυτό που βοήθησε την ομάδα μας ήταν η σταθερότητα με τους μικρότερους αντιπάλους και η δύναμη της έδρας.

Μέσα σ' αυτά τα χρόνια στην ομάδα ενσωματώθηκαν και άλλοι ταλαντούχοι παίκτες όπως ο Κελεσίδης, ο Σταυλάς και ο Τσακίρης. Παράλληλα, ο Μπιτζίδης ήταν μονίμως το πρώτο ''κανόνι'' στην επίθεση του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ, ο οποίος πετυχαίνοντας 47 γκολ σε έξι σεζόν παραμένει μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας σε αγώνες της Α' Εθνικής.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '70

Η δεκαετία του '70 δεν ξεκινάει καλά για τους ερυθρόλευκους οι οποίοι υποβιβάζονται στην Β' Εθνική, αφού τερματίζουν στην 15η θέση το 1971.Η επάνοδος, όμως, θα είναι άμεση μιας και στην Β' Εθνική της περιόδου 1971-72 ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ κατακτά την κορυφή του Γ' ομίλου, σε μία σκληρή μάχη με την ΑΕΛ (97 βαθμούς εμείς, 96 οι Θεσσαλοί).

Μάλιστα, στην ιστορία θα μείνει ο αγώνας με την ΑΕΛ στα Σέρρας, στις 25/06/1972, σε ένα ματς στο οποίο κρίνονταν η άνοδος στην Α' Εθνική. Από τη μία, η ισοπαλία (1-1) έδωσε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και από την άλλη οι 14.200 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών σημείωσαν ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του συλλόγου και πανηγύρισαν την επιστροφή στα ''σαλόνια''. Και αυτή η επάνοδος θα είναι η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου, αφού καταγράφεται το ρεκόρ συνεχόμενων παρουσιών (7) στην Α' Εθνική (1972-79).

Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ τερματίζει 14ος την περίοδο 1972-73, ενώ και τα επόμενα χρόνια τον βρίσκουν στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Το θετικό, όμως, είναι πως η ομάδα δεν υποβιβάζεται μέχρι το 1979. Συνήθως κατάφερνε να κερδίσει την παραμονή της στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ την περίοδο 1973-74 χρειάστηκε να δώσει αγώνες μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου (1-0) και το ΑΠΟΕΛ (1-5) για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Εξάλλου, μέσα σε αυτήν την δεκαετία ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ παραμένει ο κακός δαίμονας των μεγάλων ομάδων του κέντρου, ειδικά όταν αγωνίζεται εντός έδρας και έχει τους φίλους του στο πλευρό του. Πρώτο  και καλύτερο ''θύμα'' των ''λιονταριών'' ο Ολυμπιακός τον οποίο κερδίσαμε δύο φορές (1971:1-0 και 1977:1-0), ενώ τρεις φορές αποσπάσαμε τον βαθμό της ισοπαλίας (σε σύνολο οκτώ αγώνων εντός έδρας).
Ο Παναθηναϊκός λύγισε στις Σέρρες το 1974 (2-1) και το 1976 (1-0), ενώ πολύ σπουδαία ήταν και η εκτός έδρας ισοπαλία με το τριφύλλι το 1975 (1-1). Η ΑΕΚ ηττήθηκε κι αυτή στο «Λάκκο των Λεόντων» το 1973 (2-0) και δεν μπόρεσε να φύγει με τους βαθμούς της νίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια (1975-77).

Ο κόσμος του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ, συνεπαρμένος από την μόνιμη παρουσία στην πρώτη κατηγορία, γεμίζει ασφυκτικά το γήπεδο στους εντός έδρας αγώνες, ενώ η ομάδα ενισχύεται με νέα ταλέντα που υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον. Η αναφορά των ονομάτων αρκεί: Μάκης Κατσαβάκης, Παύλος Δημητρίου, Κώστας Ταράσης, Δημήτρης Αϊβαζίδης, Σάκης Αναστασιάδης, Τάκης Βάβαλης, Γιώργος Πανταζής.

Συγκεκριμένα, μέσα σε αυτή τη δεκαετία ''ξεπετάχτηκαν'' δύο παίκτες που έγραψαν την δική τους ιστορία. Ο Γιώργος Πανταζής είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας έχοντας πετύχει μάλιστα 41 γκολ στην Α' Εθνική μεταξύ 1976 και 1984. Επίσης, ο Δημήτρης Αϊβαζίδης αποτέλεσε την ''σημαία'' του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ για 17 ολόκληρα χρόνια παίζοντας σε 249 αγώνες Α' Εθνικής και πολλούς ακόμα στην δεύτερη και την τρίτη κατηγορία.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '80

Το θετικό για την δεκαετία του '80 είναι πως υπάρχουν πολλά ταλέντα και η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία θα είναι και πάλι άμεση. Πρωτιά στην Β' Εθνική το 1980 με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη Νίκη Βόλου (52 βαθμοί έναντι 40) και 8η θέση στην πρώτη κατηγορία αμέσως μετά (1980-81). Ένα από τα πλέον αλησμόνητα παιχνίδια στην ιστορία του έδωσε εκείνη την σεζόν ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοέμβρη 1980 τα ''λιοντάρια'' του μεγάλου Χρήστου Αρχοντίδη αντιμετώπισαν εκτός έδρας τον Πανιώνιο και παρότι έχαναν με 3-1 μέχρι το 53', κατάφεραν να πάρουν ιστορική νίκη με 3-4 (35' Πανταζής, 54', 75' Παπαδημητρίου, 73' Γεωργιάδης)!!!

Την περίοδο 1981-82 οι δύο δικέφαλοι θα ξαναλυγίσουν στα Σέρρας, ενώ την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ θα γνωρίσει δεύτερη στη σειρά ήττα από τα ''λιοντάρια''. Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ δεν καταλαμβάνει υψηλές θέσεις, όμως, καταφέρνει να λογίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της επαρχίας. Το 1984 ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ τερματίζει τελευταίος και υποβιβάζεται, όμως κατά τη διάρκεια της σεζόν καταφέρνει να επικρατήσει του Ολυμπιακού (1-0) και να έρθει ισόπαλος με τον ΠΑΟ σε ένα θεαματικό παιχνίδι (2-2).

Τα επόμενα χρόνια βρίσκουν τον ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ να ανεβοκατεβαίνει τις κατηγορίες με ασανσέρ! Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε έξι αγωνιστικές περιόδους η ομάδα μας υποβιβάστηκε τρεις φορές στην δεύτερη κατηγορία (1984, 1986 και 1988) και πανηγύρισε ισάριθμες φορές την άνοδο (1985, 1987 και 1989)! Βέβαια, μέσα σε αυτά τα χρόνια καταφέρνει αρκετές επιτυχίες τόσο στην Α', όσο και στην Β' Εθνική.
Μεταξύ άλλων, αξέχαστη θα μείνει στους παλιότερους φιλάθλους της ομάδας η αγωνιστική περίοδος1985-86 κατά την οποία ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ με προπονητή τον Βλάντιμιρ Ταμπόρσκι μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα κατάφερε να διασύρει τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αμφότερους με σκορ 4-1!!!

Μάλιστα, οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για ''τύχη'' των δύο αυτών ομάδων διότι ''απέφυγαν βαρύτερες συντριβές''!!! Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ γνώρισε τον διασυρμό στις 13 Οχτώβρη 1985 με τα τέρματα των ''λιονταριών'' να πετυχαίνουν οι Γιάρουζεχ (2), Αναστασιάδης και Δημητρίου, ενώ κόντρα στον ΟΣΦΠ (3 Νοέμβρη) σκόραραν οι Αναστασιάδης (2), Δημητρίου και Σοφιανόπουλος!

Εξάλλου, την ίδια αγωνιστική περίοδο η ομάδα μας θα πετύχει ακόμα μία μεγάλη ανατροπή, αυτή τη φορά εναντίον της ΑΕΛ. Ήταν 30 Μάρτη 1986 όταν ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ φιλοξενούνταν στο Αλκαζάρ από τους λαρισαίους και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-3 με τα τέρματα που πέτυχαν οι Φιλιππίδης (2) και Σαββίδης.

Στα επόμενα χρόνια τα ''λιοντάρια'' θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία και να τραβούν την προσοχή του ελληνικού ποδοσφαιρικού κοινού με τα κατορθώματά τους! Μέσα σε μια πενταετία (1987-1992) η ομάδα μας κέρδισε ακόμα τρεις φορές τον Παναθηναϊκό! Τις δύο φορές στα Σέρρας (1987-88:1-0, 1989-90:2-0) και την τρίτη εκτός έδρας (1991-92:0-1).

Άξια αναφοράς είναι η προσφορά του Γιώργου Τσιφούτη στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας (1987-90:15 γκολ σε 59 ματς) καθώς και αυτή των Παπαδημητρίου, Πάντσιου. Ο Τσιφούτης, μάλιστα, αφού αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Εθνική Ελλάδας και Παναθηναϊκό επέστρεψε στον ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ το 1999 (70 αγώνες και 13 τέρματα μέχρι το 2002).

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '90

Η δεκαετία του '90 είναι η ''μαύρη'' δεκαετία στην μέχρι τώρα ιστορία του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ. Το 1992 τα ''λιοντάρια'' τερματίζουν στην 17η θέση της Α' Εθνικής και υποβιβάζονται μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες στην πρώτη κατηγορία. Δυστυχώς, αυτή η απογοήτευση δεν θα είναι η μεγαλύτερη για τους οπαδούς της ομάδας, καθώς την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ γνωρίζει νέο υποβιβασμό (1992-93, 16η θέση στην Β' Εθνική) κάτι που σήμαινε πως η αγαπημένη μας ομάδα θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Γ' Εθνική και ενώ μέχρι τότε δεν είχε απουσιάσει κανένα ημερολογιακό έτος από την κορυφαία κατηγορία.

Πράγματι, η ομάδα έπαιξε στην Γ' Εθνική της περιόδου 1993-94, κερδίζοντας το πρωτάθλημα του βορείου ομίλου και επιστρέφοντας άμεσα στην Β' Εθνική. Τη σεζόν 1994-95 οι ερυθρόλευκοι πραγματοποιούν μία ακόμα τραγική χρονιά στην δεύτερη κατηγορία και γνωρίζουν εκ νέου την πίκρα του υποβιβασμού, καταλαμβάνοντας και πάλι την 16η θέση. Η περίοδος 1995-96 ήταν η δεύτερη αλλά όχι και τελευταία σεζόν στην οποία ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ συμμετείχε στην Γ' Εθνική. Η ομάδα κέρδισε και πάλι την άνοδο ισοβαθμώντας στην κορυφή με την Νίκη Βόλου (από 67 βαθμούς, τυπικά πρωταθλητές οι Βολιώτες) και έχοντας διαφορά 7 βαθμών από τον Απόλλων Λάρισας.

Την επόμενη χρονιά (1996-97, 14η θέση στην Β' Εθνική) τα ''λιοντάρια'' δεν ικανοποιούν και πάλι με την απόδοσή τους, αλλά, καταφέρνουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Ακολουθούν καλύτερες πορείες και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ καταλαμβάνει υψηλές θέσεις χωρίς, όμως, να φτάνει στην επιστροφή στην Α' Εθνική. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας πέρασε από την ομάδα μας ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία. Ο βραζιλιάνος Αντεμάρ Ροντρίγκεζ φόρεσε για 2,5 χρόνια την φανέλα του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ (την περίοδο 1997-98 και από τα μέσα της περιόδου 1999-00 μέχρι το 2001) και κατάφερε να πετύχει 42 γκολ στην Β' Εθνική.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000

Στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας η ομάδα μας (όντας ''μόνιμος κάτοικος'' Β' Εθνικής) έκανε τρεις απόπειρες να επιστρέψει μετά από μεγάλη απουσία στα ''σαλόνια'', με την τρίτη να είναι και η φαρμακερή! Τη σεζόν 1999-2000 ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ τερμάτισε 4ος και έδωσε αγώνες μπαράζ με το Αιγάλεω και τον ΠΑΣ Γιάννινα για την άνοδό του στην Α' Εθνική, χωρίς να τα καταφέρει. Ακολουθούν τρεις ακόμα μέτριες πορείες, μέχρι που το 2005 η ομάδα αγγίζει το όνειρο μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, στις 25 Μάη 2005 η πόλη είχε φορέσει τα γιορτινά της και ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει την επιστροφή του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ στην Α' Εθνική, αλλά ο Ακράτητος είχε διαφορετική άποψη. Η ομάδα των Λιοσίων επικράτησε με 0-1 στις Σέρρες απογοητεύοντας τους εννέα και πλέον χιλιάδες οπαδούς των ''λιονταριών'' που βρίσκονταν στριμωγμένοι στις κερκίδες του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών (είχαν κοπεί 7.457 εισιτήρια με το νότιο πέταλο να είναι κλειστό)!

Το σοκ ήταν μεγάλο και τα επόμενα χρόνια ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ κινδυνεύει μέχρι και με νέο υποβιβασμό στην Γ' Εθνική. Τελικά, η πολυπόθητη άνοδος ήρθε τέσσερα χρόνια μετά το στραπάτσο του Ακράτητου και με προπονητή τον Γιάννη Παπακώστα. Η ομάδα τερμάτισε πρώτη στην Β' Εθνική 2008-09 και επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 16 ολόκληρα χρόνια απουσίας. Η επάνοδος στα σαλόνια της Α' Εθνικής γιορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο στον αγώνα-φιέστα με τον Αγροτικό Αστέρα στο κατάμεστο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών (02/06/08, 2-1).

Το πέρασμα των ''λιονταριών'' από την Super League ήταν σύντομο καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε αμέσως στην δεύτερη κατηγορία (2008-09, 15η θέση). Παρ' όλ' αυτά, η απουσία από τα ''σαλόνια'' κράτησε μόνο ένα χρόνο καθώς ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ κέρδισε εκ νέου την άνοδο του στην Α' Εθνική μέσω των play-off της σεζόν 2009-10 (απέναντι σε ΟΦΗ, Εθνικό και Πιερικό).

Πάντως, την διετία 2008-10 η ομάδα μας κατάφερε τις σημαντικότερές της επιτυχίες στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, πετυχαίνοντας ιστορικά αποτελέσματα. Αρχικά, την περίοδο 2008-09, ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ απέκλεισε στα προημιτελικά τον ΠΑΟ, νικώντας τον 2-3 (Μπαϊκαρά, Τσεχ(2)) εκτός έδρας (0-0 το ματς στις Σέρρες)!!! Δυστυχώς, αποκλείστηκε ένα βήμα πριν τον τελικό από την ΑΕΚ (ήττα 3-1 εκτός, 0-0 εντός).

Την επόμενη σεζόν και όντας ομάδα Β' Εθνικής τα ''λιοντάρια'' απέκλεισαν και τον έτερο αιώνιο, τον Ολυμπιακό, με ακόμα μία τριάρα (3-1) για την φάση των ''32'' του θεσμού! Τα γκολ είχαν πετύχει οι Λεοζίνιο, Αθανασιάδης και Ριμόλντι.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010

Η σεζόν 2010-11 βρήκε τον ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ να επιστρέφει στην Α' Εθνική για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. Από την αρχή της σεζόν η ομάδα μας ήταν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό και παρά τα καλά αποτελέσματα που κατάφερε να πάρει στα μέσα της περιόδου, τελικά υποβιβάστηκε καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η συνέχεια ήταν χειρότερη με την ομάδα μας να μην καταφέρνει την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία με τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στην ομάδα να οξύνονται, μέχρι που φθάσαμε στον τρίτο, αναγκαστικό και για οικονομικούς λόγους, υποβιβασμό της ομάδας στην Γ' εθνική έπειτα από τον τραγικό θάνατο του μεγαλομετόχου και προέδρου της ομάδας, Πέτρου Θεοδωρίδη.

Φέτος, 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο Σύλλογός μας, η ομάδα της πόλης και του νομού μας, δίνει από την αρχή και πάλι την μάχη για επιστροφή στις μεγάλες κατηγορίες. Όπως και το 1964, έτσι και σήμερα η ομάδα μας με νέους σερραίους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες, τα σπλάχνα και την κινητήριο δύναμη της ομάδας μας, με σερραίους τεχνικούς και παράγοντες, με την ακρογωνιαίο λίθο του συλλόγου μας, τον Ερασιτέχνη ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ αλλά και τον κόσμο της ομάδας στο πλευρό της, δίνει τη δική της μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής ομάδας στην αθλητική Ιστορία. Για την επαναφορά της στη θέση της οποίας της στέρησαν πρόσωπα και καταστάσεις. Εκεί που πρέπει αλλά και αξίζει να βρίσκεται, εκεί που την έχει γνωρίσει όλη η φίλαθλη Ελλάδα κι εκεί που την θέλει ο λαός της! Σε αυτό το δύσκολο έργο πέραν του κόσμου της ομάδας αυτοί που πραγματικά κράτησαν το Σύλλογο στο σημείο να μην διαλυθεί ή να διασυρθεί από κάποιους, ήταν ΚΥΡΙΩΣ οι γονείς των νέων ποδοσφαιριστών αλλά και τα ίδια τα παιδιά που ανέλαβαν στις πλάτες τους να σηκώσουν το βαρύ όνομα και την τιμημένη φανέλα του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ μας. Οι Ακαδημίες του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ με τις μεγάλες τους επιτυχίες και τις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων Κ20 τα τελευταία χρόνια δείχνει ποιο είναι το ΜΕΛΛΟΝ του συλλόγου μας και ποια η πραγματική του ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Σε όλα αυτά τα παιδιά λοιπόν που από το 1964 έως και σήμερα 50 χρόνια μετά, μας ταξιδεύουν μέσα από χαρές και λύπες, εμείς ως ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ CHE GUEVARA CLUB υποκλινόμαστε με σεβασμό κι υποσχόμαστε ότι θα ήμαστε πάντοτε, παντού και με κάθε τρόπο στο πλευρό τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΣΕΖΟΝ

Σεζόν    Κατηγορία    Θέση

1964-65          Β'          1η

1965-66          Α'          14η

1966-67          Α'          15η

1967-68          Α'          14η

1968-69          Α'          10η

1969-70          Α'          8η

1970-71          Α'          15η

1971-72          Β'          1η

1972-73          Α'          14η

1973-74          Α'          15η

1974-75          Α'          12η

1975-76          Α'          16η

1976-77          Α'          14η

1977-78          Α'          14η

1978-79          Α'          18η

1979-80          Β'          1η

1980-81          Α'          8η

1981-82          Α'          16η

1982-83          Α'          13η

1983-84          Α'          16η

1984-85          Β'          2η

1985-86          Α'          16η

1986-87          Β'          2η

1987-88          Α'          15η

1988-89          Β'          2η

1989-90          Α'          12η

1990-91          Α'          14η

1991-92          Α'          17η

1992-93          Β'          16η

1993-94          Γ'          1η

1994-95          Β'          16η

1995-96          Γ'          2η

1996-97          Β'          14η

1997-98          Β'          4η

1998-99          Β'          7η

1999-00          Β'          4η

2000-01          Β'          4η

2001-02          Β'          11η

2002-03          Β'          10η

2003-04          Β'          11η

2004-05          Β'          6η

2005-06          Β'          13η

2006-07          Β'          15η

2007-08          Β'          1η

2008-09          Α'          15η

2009-10          Β'           3η

2010-11          Α'          16η

2011-12 Β' 7η

2012-13 Β' 8η

2013-14          Γ'            2η

ΤΑ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ ΡΕΚΟΡ

Καλύτερη θέση στην Α' Εθνική: 8η (1970 και 1981)

Πρωταθλήματα στην Β' Εθνική: 4   (1965, 1972, 1980 και 2008)

Πρωταθλήματα στην Γ' Εθνική: 1   (1994)

Συνολικές συμμετοχές στην Α' Εθνική: 24

Συνολικές συμμετοχές στην Β' Εθνική: 21

Συνολικές συμμετοχές στην Γ' Εθνική:  2

Μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ -Καστοριά 7-1 (25/01/1998, Β' Εθνική)

Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη: Λεβαδειακός-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ  4-9 (29/03/1998, Β' Εθνική) και Παναργειακός-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 2-7 (04/01/1998, Β' Εθνική)

Μεγαλύτερη ήττα: ΠΑΟ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 7-0 (05/01/1969, Α' Εθνική) και ΟΣΦΠ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 7-0 (29/12/1991, Α' Εθνική)

Ρεκόρ προσέλευσης θεατών: 14.200 (ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΑΕΛ 1-1, 25/06/1972, Β' Εθνική)

Οι πληροφωρίες πάρθηκαν απο αυτό το λινκ   (https://www.panserraikara.gr/g5/index.php/component/content/article/53-2011-08-30-13-47-59/1678-50-) αν η σελίδα που έχει της πληροφορίες θέλει να διαγράψω την ανάρτηση ας μου το πει.